Zobrazuji všechny 3 výsledky

Zástupný symbol

Mercedes-Benz A 140 W168

Rok výroby:  2002
Výkon:  82 koní
Zdvihový objem:  1 397 cm3

Počet válců/ventilů:  4/2
Hmotnost:  1 090 kg

Stav:  perfektní
Katalogové číslo:  16

 

Úvod

Uvedením třídy A vstoupil Mercedes-Benz v roce 1997 do nižší střední třídy s vozem, který měl pokrokovou koncepci, svěží design a přitom to byl Mercedes se vším, co k němu patří. Nic menšího se pod touto značkou nikdy nevyrábělo a zřejmě asi už nikdy vyrábět nebude.

 

Vývoj

Touha po voze s velmi malými vnějšími rozměry, ale se všemi hodnotami Mercedes-Benz se začala formovat na počátku 90. let. Mercedes-Benz představil tzv. sendvičový princip, kdy je karoserie rozdělena do dvou horizontálních rovin: jednotka pohonného systému je umístěna před a pod podlahovou deskou, takže při nárazu klesá dolů a neproniká do interiéru.

 

Technické parametry

Dva modely A 140 a A 160 s benzinovými motory byly prvními variantami třídy A, které byly uvedeny na trh v říjnu 1997. A 140 měl motor o zdvihovém objemu 1 397 cm3, se kterým vyvinul výkon 82 koní (60 kW), zatímco A 160 se zdvihovým objemem 1 598 cm3 generoval 102 koní (75 kW). Nejvyšší rychlost byla 170 km/h, respektive 182 km/h.

Vybavení třídy A následovalo osvědčený koncept různých designových a výbavových linií. V roce 1997 byly k dispozici tři varianty – Classic, Elegance a Avantgarde. Tyto tři linie designu a výbavy byly představeny na 57. mezinárodním autosalonu ve Frankfurtu několik týdnů před uvedením na trh.

Všechny řady měly společné komplexní standardní vybavení. Ve srovnání se základní verzí Classic nabízel Elegance řadu příplatkové výbavy související s interiérem i exteriérem: kola z lehkých slitin, maska ​​chladiče a kryty vnějších zpětných zrcátek lakované v barvě karoserie, chromované vložky na klikách dveří a dvoubarevná záď kryty světel. Avantgarde byla technicky progresivní modelová varianta. Vyznačoval se koly z lehké slitiny se širokými pneumatikami, stříbrně lakovanou maskou chladiče a kryty vnějších zpětných zrcátek lakovanými v barvě karoserie a také monochromatickým sklem zadních světel.

V rámci modelové řady bylo začleněno více než 20 technických inovací, které dříve v této kategorii vozů nebyly k dispozici. Byl zde nově vyvinutý a následně implementovaný již výše zmíněný jedinečný sendvičový koncept karoserie, tzn. motor a převodovka  byly umístěny před a pod prostorem pro cestující – to mělo mnoho výhod. V případě čelního nárazu se jednotka pohonného systému ponořila pod prostor pro cestující ve třídě A. Model dosahoval bezpečnostních úrovní větších sedanů Mercedes-Benz, a to s délkou vozidla pouze 3,57 metru (o 50 centimetrů kratší než srovnatelná konkurence) a hmotností pouhých 1 090 kilogramů.

Z hlediska pasivní bezpečnosti dosáhla modelová řada prakticky stejné úrovně jako Mercedes-Benz třídy E. Kromě sendvičového principu k tomuto výsledku přispěly standardně instalované zádržné systémy, které byly speciálně přizpůsobeny konceptu třídy A s krátkými deformačními zónami. Zahrnovaly plnohodnotné airbagy pro řidiče a spolujezdce, bezpečnostní pásy s navíječem a předepínači pásů na předních a vnějších zadních sedadlech a také omezovače síly pásů na předních sedadlech. Od února 1998 byly elektronický stabilizační program ESP a automatický brzdový asistenční systém BAS součástí standardní výbavy třídy A, čímž se model dostal na vrchol svého segmentu trhu.

Výběr systémů pohonu pro třídu A byl v roce 1998 rozšířen o dva vznětové modely. A 160 CDI a A 170 CDI se spotřebou paliva 4,5 a 4,9 litru na 100 kilometrů (spotřeba dle metodiky NEDC), v tomto pořadí, patřily v celosvětovém měřítku k ekologicky nejkompaktnějším automobilům. Modely třídy A se vznětovými motory se vyznačovaly novým přímým vstřikováním common rail (CDI), které ve srovnání se staršími vznětovými motory umožnilo výrazně snížit spotřebu paliva v kombinaci s dynamickou ovladatelností a klidným chodem. Institut „Öko-Trend“ v německém Wuppertalu proto udělil modelu A 160 CDI titul „Nejekologičtější německý vůz.“

Rok 2001 byl charakteristický nejen uvedením verze s dlouhým rozvorem, ale také zdokonalením třídy A. Upgradoval tak skutečný bestseller: Mercedes-Benz od zahájení výroby v roce 1997 prodal již 550 000 kusů modelové řady a v Německu a dalších evropských zemích byla třída A jedním z nejprodávanějších vozů ve své kategorii.

Od jara 2001 byl nyní k dispozici u prodejců s novými prvky karoserie, novými materiály v interiéru, výkonnějšími motory CDI a ESP s hydraulickým brzdovým asistentem. Navenek bylo vylepšení patrné zejména v přepracované přední a zadní partii. Zejména svěží designové prvky třídy A podtrhly dynamiku modelu. Nový design zahrnoval upravené nárazníky vpředu i vzadu a masku chladiče se čtyřmi lamelami místo dosavadních tří. Díky úpravám vypadala karoserie širší a atletičtější a třída A získala také světlomety z čirého skla.

V interiéru byl přepracován celý kokpit a do jisté míry vybaven novými materiály, které pocházely mimo jiné z Mercedesu-Benz třídy S. Celkem inženýři a designéři upravili nebo přepracovali přibližně 980 součástí inovativního vozu. Čtvrtá generace ESP® poprvé spolupracovala s ještě výkonnějším hydraulickým brzdovým asistentem. Třída A tak standardně poskytovala nejnovější a v té době nejúčinnější dynamický jízdní systém.

Celkem bylo vyrobeno více než 1,1 milionu vozů první generace třídy A.

Zástupný symbol

Mercedes-Benz CL 600 C215

Rok výroby:  2000
Výkon:  367 koní
Zdvihový objem:  5 786 cm3

Počet válců/ventilů:  12/3
Hmotnost:  1 880 kg

Stav:  perfektní
Katalogové číslo:  12

 

Úvod

„Když se po výletu s CL Coupé vrátíte na zem, je to, jako byste se probudili z krásného snu. Ujistěte se, že najdete pevný orientační bod – budete ho potřebovat. Protože jste se vrátili z jiného světa CL Coupés.“ Tak oficiální brožura CL shrnula podstatu velkých kupé.

 

Vývoj

Třída C215 byla představena v březnu roku 1999 na ženevském autosalonu. Prodej v Evropě a Japonsku byl zahájen na podzim téhož roku.

 

Technické parametry

Úžasná, elegantní a průkopnická – třída CL je mistrovským dílem značky Mercedes-Benz. Její osobitý vzhled není dílem náhody, téměř 90% z montážních prací je prováděno ručně, zčásti skutečnými řemeslnými technikami. Výběrová skupina mechaniků zajišťuje, že každá součást, každý prvek lemování a každý šev budou perfektně umístěny. Jsou odpovědni za bezchybný design interiéru a exteriéru třídy CL.

Mohutnému vzhledu CL odpovídaly i motory, které Mercedes-Benz do kupé nabízel. Vrcholný model CL 600 se pyšnil nově vyvinutým dvanáctiválcovým motorem s hladkým chodem, který generoval výkon 270 kW a točivý moment 530 Nmetrů. Lehká konstrukce, tříventilová technologie, dvojité zapalování se systémem zapalování střídavým napětím a diagnostikou iontového proudu, automatické vypínání válců – tzv. Active Cylinder Control (snižuje spotřebu paliva při částečném zatížení, tj. tam, kde lze efektivně využít chod šestiválce), šest katalyzátorů a osm kyslíkových senzorů – to je jen několik ukázek sofistikovaného technického vybavení této ultramoderní jednotky.

Standartní výbava velkých kupé zahrnovala mimo jiné rozsáhlý bezpečností balíček s předními a bočními airbagy na předních sedadlech, okenní airbagy, elektronický stabilizační program ESP, akcelerační prokluz (ASR), protiblokovací brzdový systém (ABS), brzdový asistent (BAS), nové bi-xenonové světlomety se systémem ostřikování/stírání a systémem Parktronic. Nejvyšší pozici tohoto kupé potvrdila výbava jako multifunkční volant, nastavitelný sloupek řízení, pětistupňový automat s jednodotykovým řazením, tempomat s plynulou regulací rychlosti Speedtronic, automatická klimatizace ovládání s filtrem s aktivním uhlím, elektricky nastavitelná sedadla potažená kůží s funkcí paměti, rádio Mercedes-Benz Audio 30, kožené obložení palubní desky a dveří a obložení z ušlechtilého dřeva.

V době svého uvedení na trh mělo nové velké kupé Mercedes-Benz světovou novinku: nový systém odpružení Active Body Control (ABC), který poskytoval nebývalé maximum sportovní dynamiky a komfortu. Na základě signálů snímačů a pomocí speciálních hydraulických válců na nápravách „ABC“ téměř zcela kompenzuje naklápěcí a klopné pohyby karoserie při rozjezdu, zatáčení nebo brždění.

To vše zní jako dokonalé auto – a je jistě pravda, že řada C 215 se ideálu přiblížila. Vždy je však co zlepšovat, jak ukazuje zcela nově vyvinutá řada C 216 uvedená na trh v červnu 2006. Z řady C 215 se do roku 2006 prodalo 47 984 kupé.

Mercedes Benz SLR McLaren W199

Rok výroby: 2004
Výkon: 617 koní
Zdvihový objem: 5 439 cm3

Počet válců/ventilů: 8/3
Hmotnost: 1768 kg

Stav: perfektní
Katalogové číslo: 51

Mercedes-Benz SLR McLaren je vůz, který patří do kategorie Grand Tourer a byl vyvinutý společně firmou Mercedes-Benz a britskou automobilkou McLaren Automotive. Prodával se v letech 2003-2010. V té době obě firmy úzce spolupracovali při závodech Formule 1, a tak byl tento automobil logickým pokračováním jejich spolupráce. SLR je zkratka pro „Sport Leicht Rennsport“ (Sport Light Racing), a je poctou legendárnímu závodnímu vozu Mercedes-Benz 300 SLR z 50. let minulého století.

Celkem se vyprodukovalo 2 157 kusů tohoto vozu ve všech jeho modifikacích. Zajímavostí je, že firma plánovala vyrobit celkem 3 500 kusů při roční produkci 500 kusů. Těchto čísel nebylo nikdy dosaženo a výroba byla nakonec ukončena dříve.

Základní verzí bylo dvoudveřové, dvoumístné kupé. K dostání byla ale i verze roadster a závodní verze GT. Jedna z limitovaných modifikací (s označením 722 Edition) odkazovala na slavné vítězství anglického závodníka Stirlinga Mosse se spolujezdcem Denisem Jenkinsonem ve voze Mercedes-Benz 300 SLR se startovním číslem 722 v Mille Miglia v roce 1955. Dokonce vznikla i samotná edice tohoto vozu s označením SLR Stirling Moss, která využívá Speedster styling, jenž neobsahuje střechu nebo čelní sklo vozu.

Základní verze měla motor o objemu 5,4 litru, přeplňování kompresorem, dva mezichladiče vzduchu a výkon 626 koní.

Převodovka je pětistupňová, automatická, brzdové kotouče jsou uhlíkovo-keramické o průměru vpředu 370 mm a vzadu 360 mm vzadu. Tato zcela speciální konstrukce využívala poznatků ze závodů Formule 1.

Kvůli udržení velmi nízké hmotnosti je karoserie vozu z plastu vyztuženého uhlíkovými vlákny. Má velmi propracovanou aerodinamiku, díky čemuž je vůz stabilní i při vysokých rychlostech.

Zrychlení je 3,4 s na 100km/hod, maximální rychlost 334 km/hod.

Technické údaje se lišily podle provedení a různých edicí. Vůz byl zpočátku koncipován jako supersport a pro běžné ježdění se moc nehodil. Paradoxem je, že pokud se nyní objeví nějaký vůz k prodeji, je jeho cena vyšší než u vozu nového.

Vystavený vůz patří do sbírky historických vozidel rodiny Samohýlů a řadí se tak do takzvané „svaté trojice“ vozidel Mercedes Benz s otvíráním dveří nahoru, jinak též odkazující na tvar křídel letícího racka.

Navíc se k tomuto konkrétnímu vozu váže velmi zajímavý příběh.

 

V roce 2009 si jej pořídil Tomáš Řepka, známý fotbalový bouřlivák, a to za 14,5 milionu korun.

Do Vlaďky Erbové se Řepka zakoukal během focení kalendáře v roce 2010. K focení jako dekorace posloužil právě tento nádherný vůz. Řepka u focení jako majitel vozu asistoval, přeskočila jiskra a známost z focení skončila svatbou. Manželům se poté narodil syn Markus.

Dlouho si však luxusní automobil fotbalový bouřlivák neužil. Zhruba po půl roce mu bylo státem za pomoci exekutorů auto zabaveno. Veřejností se šířily zprávy, že fotografie vozu viděl jistý zámožný šejk, který si mercedes začal nárokovat jako jemu ukradený. Několik let tak Řepkovo fáro parkovalo zaprášené v soudní úschovně zarostlé trávou, kde upadalo v zapomnění. Nedopadlo ani manželství fotbalisty a modelky. Po nějakém čase skončilo a je předmětem vzájemných sporů a soudů.

Vůz se po nějaké době dostal z policejní izolace a krátce po nástupu Řepky do vazby putoval do dražby. Automobil byl renovován do přijatelného stavu za zhruba půl milionu korun. Vyvolávací cena ve veřejné dražbě pak činila 7 milionů korun. Nakonec McLaren zakoupil zlínský podnikatel a sběratel Ladislav Samohýl do své sbírky.

Vůz má najetých pouze 20 tisíc kilometrů. Patří mezi tzv. wing–cars, tedy mezi automobily, jejíž dveře se otvírají nahoru. Podobné typy do světa byly Mercedesem vypuštěné pouze tři. Všechny jsou ve sbírce historických vozidel rodiny Samohýlů a tento konkrétní vůz zde zaujímá významné místo.